כל תנועה שאנו עושים נובעת ממרכז הגוף ובכך הופכת אותו לחשוב ביותר. אזור הבטן הינו היחיד בגוף שאינו נתמך ומוגן על ידי עצמות אלא על ידי שרירים בלבד, הנקראים שרירי הליבה. הם המוקד ממנו הגוף מוחזק ונע, הם אחראים על גב בריא, אחזקת האיברים הפנימיים ונשימה נכונה...

אזור הבטן הינו היחיד בגוף שאינו נתמך ומוגן על ידי עצמות, אלא על ידי שרירים בלבד. כל תנועה שאנו עושים נובעת ממרכז זה ובכך הופכת אותו לחשוב ביותר. שרירי הבטן הם חלק מקבוצת שרירים מייצבים ותומכים בגופנו הנקראים שרירי הליבה.

 

שרירי הליבה אחראים על אופן העמידה וההליכה שלנו, הם השולטים על התנועות, ונושאים במשקל הגוף. הם הבסיס לכוח ויציבה נכונה, הם המוקד ממנו הגוף מוחזק ונע, הם המניעים את מערכת השלד ותומכים באחזקת האיברים הפנימיים. חיזוק נכון של שרירים אלו משפר את היציבה על ידי איזון בין השלד לשרירים ושמירה על מיקום תקין של מרכז הכובד בגוף.

 

שרירי הליבה מתחלקים לשתי קבוצות: האחת פנימית - שרירי זוקפי הגב העמוקים, הסרעפת, שריר רחב בטני, ושרירי קרקעית האגן. השניה חיצונית - שרירים אלכסונים פנימיים, שרירים אלכסונים חיצונים, ישר בטני ושרירי זוקפי הגב בשכבה החיצונית.

 

בתפקוד תקין יציבות הגוף מתחילה משרירי הליבה ומועברת אל הפריפריה כלומר הגפיים. יציבה נכונה תלויה באיזון בין קבוצת שרירי רצפת האגן ופעילות הרחב הבטני, אלה משפיעים על מנח האגן וחוליות הגב התחתון, על תנועת הסרעפת הפועלת באופן תמידי בתהליך הנשימה, ועל שרירי זוקפי הגב המניעים ומייצבים את עמוד השדרה. על מנת שהגוף יהיה יציב מחד ותנועתי מאידך, כל השרירים יחד צריכים להיות מסונכרנים ומאוזנים בפעולתם, חזקים אך לא מכווצים מידי, אלסטים אך לא רפויים מידי.

 

ישנם שני מצבים המאפיינים דיסהרמוניה בשרירי הליבה: כיווץ יתר או ריפיון. שני מצבים אלה גם קשורים זה לזה. כאשר שריר מכווץ יתר על המידה הוא מאט את אספקת הדם ונחלש, וכאשר השריר נחלש התגובה האינסטנקטיבית של האדם היא לכווץ עוד יותר.

 

בתפקוד לקוי נפגעת היציבה ונפגע מבנה עמוד השדרה הגורם לאורך זמן לכאבי גב, כאבי צוואר וחגורת הכתפיים, כאבי בירכיים ושחיקתם בגלל העומס הנופל על המפרק. בנוסף נפגעים איברים פנימיים כמו המעיים הנמצאים בחלל הבטן, הרחם ושלפוחית השתן אשר ממוקמים בתוך האגן, ועלולים לצנוח מטה בגלל חולשתם של השרירים.

 

 

סיבות שונות גורמות להפרת האיזון בין שרירי הליבה ובין חלקי הגוף השונים:

ביצוע פעולות בצורה לא נכונה, ישיבה לאורך זמן הגורמת להחלשות השרירים, עמידה שפופה, פעילות גופנית לא מאוזנת הגורמת למתח שריר גבוה, העלאת הלחץ התוך בטני הגורם לדחיסת איברי הבטן היכול לנבוע מחיזוק שרירי הבטן בצורה לא נכונה או בלחיצה בזמן התרוקנות (יציאות), נשימה שיטחית, הריון ולידה.

 

יציבה מתוחה מדי - גורמת לאגן להימצא במנח של סיבוב לאחור המגביר את הלחץ על חוליות עמוד השדרה, ומעלה את הלחץ תוך בטני. לחץ תוך בטני מוגבר מונע מהסרעפת "לנשום" ולנוע כראוי, אז מוגבלת תנועת אברי חלל הבטן ואברי רצפת האגן. המרחב והתנועה חשובים לפעילות המעיים, אברי הרבייה, שלפוחית השתן לתפקד כראוי.

 

יציבה שפופה - המתבטאת בבטן רפויה ובית חזה שמוט, שכתוצאה ממנה ימצא האגן במנח של סיבוב קדימה הגורם לעקומות הגב להיות מוגברות, מה שעלול לגרום לכאבי צוואר וגב תחתון הנובעים בתחילה מספאזם ובהמשך לנזק מצטבר במפרקי עמוד השדרה. הנשימה הופכת לשטחית כיוון שהסרעפת לכודה בין בית החזה לתכולת הבטן. אברי האגן נדחסים אל קרקעית רצפת האגן וע"י כך נפגע תפקודם.

 

בהריון - כל המערך היציבתי משתנה. עם גדילת העובר, הגוף מכין את עצמו בצורה הדרגתית לכל תהליך ההריון והלידה. רקמות החיבור ושרירי דופן הבטן נמתחים בצורה הדרגתית ושרירי רצפת האגן שומרים מפני עליות פתאומיות בלחץ התוך בטני.

לאחר הלידה בבת אחת "מתרוקן" חלל הבטן ואברי האגן והבטן מאבדים את תמיכתם. רקמות החיבור והשרירים רפויים וחלשים, רצפת האגן נפגעת ממתיחה או קריעה, והעצב של רצפת האגן נחבל. במהלך ההריון ולאחר הלידה שרירי הליבה ובמיוחד שרירי רצפת האגן צריכים התייחסות נאותה והכנה.

 

בתרגול היוגה ניתנת תשומת לב רבה להתנהלות נכונה של הגוף. ייצוב התנוחה ושהייה נינוחה, לתנועה זורמת ולא מאמצת. ע"י המולה באנדה- איסוף והרמת שרירי רצפת האגן לפני ובמשך המאמץ. והאודיאנה באנדה- איסוף שרירי הבטן ובמיוחד הרחב הבטני, פנימה ולמעלה. למשך כל זמן המאמץ לא נאפשר לרצפת האגן והבטן להשתחרר. כאשר נרצה לשחרר נעשה זאת קודם משחרור הבטן ואח"כ את רצפת האגן. 

 

יציבה נכונה קיימת בנו באופן טבעי ומולד (תתבוננו בילדים קטנים ותהליך התפתחותם), אולם ההרגלים הלקויים שרכשנו במהלך החיים פוגעים בנו. עבור רובנו התנהלות הגוף מהמרכז אינה "אוטומטית" ואינה מובנת מאליו אולם החדשות הטובות שניתן ללמוד זאת מחדש!

תרגול נכון והתמדה יעלה את רמת  המודעות ליציבה נכונה, איזון בין השרירים, תמיכה בעמוד השדרה, מניעה וטיפול בכאבי גב, הגנה על האיברים הפנימיים ושיפור איכות חיינו.

yourmap

אפשרויות הגעה

תחבורה ציבורית
20 , 172, 3, 43, 271, 71, 89, 189, 289, נקודת עצירה בשדרות קוגל 7 (שדרות קוגל/הלוחמים/יד לבנים) 
87, 2, 4, 143, נקודת עצירה בסוקולוב 70 (סוקולוב/חנקין) ובסוקולוב 57 (סוקולוב/חנקין).
מנקודות העצירה יש כ 5 דק' הליכה לסטודיו.

ברכב 

נווטו לשנקר 19. אכן בעית חניה קלה תיתכן. חניה אפשר למצוא כבר על שד' י-ם 3 דק' הליכה מהפינה, או ממש בתחילת רחוב שנקר. ואופציה נוספת אם באים מקוגל ליד לבנים פונים בגלעד ימינה וממשיכים עד הסוף יש רחבת חניה. משם עולים רגלית לשנקר.

 

מוזמנים ליצור קשר: 052-2239632